Skip links
Home » Werkgevers

Werkgevers

Uw werknemer heeft financiële problemen. Dat kost u ook geld. FCNL helpt snel en duurzaam.

Steeds meer bedrijven raken betrokken bij de financiële problemen van hun personeel, met soms vergaande financiële gevolgen voor het bedrijf zelf. Het aantal loonbeslagen is de afgelopen jaren dan ook substantieel gestegen. Als werkgever kunt u problemen voor nu én straks voorkomen door op het juiste moment uw werknemer de ondersteuning aan te bieden die hij of zij hard nodig heeft. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie van geldproblemen kan concreet een plek krijgen in het HR-beleid.

‘75% van de financiële problemen is op te lossen met een intakegesprek en budgetcoaching.
En een intake is goedkoper dan 1 dag verzuim.’

Meer dan budgetcoaching

Vanwege de (energie)crisis zijn veel mensen in financiële problemen geraakt, dat is vrijwel dagelijks in het nieuws. Gelukkig signaleren ook veel maatschappelijk betrokken werkgevers deze groeiende trend, waardoor budgetcoaching al lang geen beladen woord meer is. FCNL noemt dat liever financiële coaching, want de trajecten omvatten veel meer dan alleen budgetcoaching.

Een op maat gemaakte workshop/traject Financiële coaching met de invalshoek ‘Waarom hou ik aan het eind van mijn geld altijd een stukje maand over?’ wordt vaak al in een vroeg stadium ingezet. Daar profiteren zowel werkgevers als werknemers van. Vrijwel altijd één op één, maar uiteraard is een groepsvorm ook mogelijk.

Voor een structurele oplossing van zwaardere schuldenproblematiek moet een werknemer zowel zijn schulden oplossen, als de oorzaken van de schulden aanpakken. Dat vraagt om individueel maatwerk met kennis van schuldhulpverlening en van de impact van life-events in iemands leven. En daarom is de financiële coaching van FCNL méér dan alleen budgetcoaching.

‘Ruim 30 procent van werkenden geeft volgens het Nibud aan moeite te hebben met rondkomen. Zonder ondersteuning zullen zij snel te maken krijgen met problematische schulden.
Op tijd handelen is een must.’

Hoe signaleer je of een werknemer problemen heeft?

Financiële problemen zijn vaak eenvoudig te spotten, als je bij je werknemer een of meerdere van de volgende signalen herkent:

  • verzoek om een voorschot van ‘t salaris of vakantiegeld
  • loonbeslag
  • regelmatig ziek melden
  • concentratie- en productiviteit problemen
  • fraude of diefstal
  • opvallende wijziging in gedrag

Schulden ontstaan vaak met een reden. Denk daarbij aan life-events als een echtscheiding, ontslag, het overlijden van een dierbare of een heftige ziekte. Ook hoge kosten door inwonende (oudere) kinderen of een onverwacht hoge energie- of telefoonrekening kunnen een goede en betrouwbare werknemer financieel uit het lood slaan. Wanneer een werkgever hulp en begrip kan aanbieden, kan dat ervoor zorgen dat de werknemer in een opwaartse spiraal komt.

FCNL helpt werkgevers met het voorkomen van (oplopende) schulden bij werknemers. Door inkomsten en uitgaven grondig te analyseren kunnen besparingen worden gevonden en probleempunten worden aangepakt. Gezamenlijk spreken we werkbare en – wel zo fijn voor de werknemer – leefbare regelingen af. Een triple-win-win situatie:

1. De werknemer voorkomt loonbeslag(en) en u bespaart administratieve lasten.
2. De werkgever stapt uit de connectie tussen de schulden en de werknemer. Daardoor is de integriteit en de vertrouwelijkheid van de gesprekken voor de werknemer gewaarborgd en bespaart de werkgever energie en tijd.
3. Doordat FCNL zicht biedt op verbetering van de toekomst zal de werknemer meer rust ervaren en zich gehoord voelen. Meer rust betekent minder ziekmeldingen, betere focus en/of concentratie, minder fouten en vooral: een blije, productievere werknemer.

“Fanny weet gewoon heel erg veel van financiën en het omgaan met schulden. Ook de aansluiting bij onze werknemer is top!”

Chat openen
Welkom bij Financiële Coaching Nederland 👋 Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via WhatsApp!